waij > holidays > nepal

Nepal descriptionDit is de originele SNP (site) reisbeschrijving van deze reis


1-2 Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu. Op het vliegveld kunt u uw visum regelen voor het verblijf in Nepal. Daarna wordt u met een bus naar het hotel gebracht.

3 Vrij te besteden in Kathmandu. U kunt het beste te voet of per fiets deze meer dan Aziatische stad verkennen. Om de hoogtepunten te bekijken moet u zeker 2 dagen uittrekken. Stoepa's, pagoden, paleizen en rijk bewerkte patriciërshuizen omzomen de drukke straten. U ziet overal de verwevenheid tussen het hindoeïsme en boeddhisme. U wandelt tussen riksja’s, handkarren, vrouwen in kleurige sari’s en mannen met bepakking. U proeft de sfeer op Durbar Square. Rond het plein liggen dicht bij elkaar de Kumari Bahal (de residentie van de levende godin), de Narayan-tempel, Kasthamandap, de Shiva-Parvati-tempel en het oude koningspaleis. Pashupatinath is een van de belangrijkste hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende verbrandingsplekken aan de oevers van de Bagmati. Een van de meest in het oog springende tempels in Kathmandu ligt op een heuvel. Trappen bezet door bedelaars en bezocht door talrijke rhesusapen leidden naar de uitbundig versierde tempels van deze Swayambunath. De ogen van Boeddha kijken vanuit hier over de gehele stad en de omringende vallei. Aan de rand van de stad ligt eveneens de enorme Bodnath stoepa, die vooral 's ochtends en 's avonds door pelgrims bezocht wordt. U maakt hier kennis met bijzondere religieuze gebruiken van de vriendelijke Nepalese bevolking. Van de twee andere koningssteden Patan en Bhaktapur heeft de laatste haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de vele verlokkingen van deze ongewone stad.

4 Binnenlandse vlucht van Katmandu naar Lukla (2840 m), waar onze Sherpa's wachten. We dalen af in de vallei van de Dudh Koshi (melk-rivier) en bereiken het laagste punt (2510 m) van deze trek. Vanaf hier gaan we in noordelijke richting verder door de kloof naar Phakding (2610 m).

5 Via Phakding naar Namcha Bazar (3440 m), het belangrijkste centrum van het Solo Khumbu gebied. Vandaag bereiken we Sagarmatha (Everest) Nationaal Park. We logeren in Namche (of in het boven Namche gelegen Chorkung). Het dorp ligt als een amfitheater geterrasseerd tegen de helling aan.

6-7 Rustdagen in Namche Bazar, de hoofdstad van Sherpa-land. We hebben een dag nodig om te acclimatiseren. Dit biedt ons de gelegenheid een bezoek te brengen aan het bijzonder interessante Everest-museum. Bovendien kunnen we vlak bij Namche genieten van een schitterend uitzicht op Everest (8848 m), de Lhotse (8501 m) en de Ama Dablan (6856 m). Ook is het mogelijk om een halve dagtocht naar het Everest View hotel te maken dat op 3790 meter ligt. De acclimatisatie verloopt voorspoediger indien er even naar grotere hoogte wordt geklommen (niet al te inspannend) om vervolgens weer op lagere hoogte te overnachten.

8-11 Via Kumjung klimmen we in vier dagen naar de Gokyomeren. Onderweg hebben we mooi uitzicht op de Ama Dablam (6856 m). We maken een goede kans de Impeyan Pheasant te zien, de schitterende negenkleurige, nationale vogel van Nepal. Onderweg overnachten we in Phortse Tanga (3680 m), Dole (4000 m) en Machermo (4470 m) voordat we op dag 10 in Gokyo (4790 m) arriveren.

12 Doorzetters kunnen de Gokyo Peak (5360 m) beklimmen voor een uitzicht op de Everest, de Nuptse (7879 m) en zelfs, met helder weer, de Makalu (8475 m). Na de middag dalen we weer af naar Nha (4400 m).

13 Via een andere route langs de dorpen Thore en Thare dalen we af naar Phortse (3890 m).

14 We buigen nu naar de vallei van de Imja Khola (oost-noordoostelijke richting) af. We komen door Pangboche , waar het oude klooster van Khumbu staat. Regelmatig passeren we gebedsmuren - altijd aan de linkerkant- met 'mani-stenen'. We komen boven de boomgrens en het landschap verandert dramatisch. Uiteindelijk komen we uit in Pheriche (4240 m).

16 Een korte wandeldag van Pheriche naar Dughla (4620 m). Liefhebbers kunnen vanuit hier een tochtje maken naar het schitterende Cholatsho meer aan de voet van de gelijknamige gletsjer.

17 We lopen in een rustig tempo naar Lobuche (4910 m) en passeren 'de memorials' van de omgekomen Sherpa's bij Everestbeklimmingen. We overnachten bij de uitlopers van de Khumbu gletsjer.

18 Van Lobuche via Kala Patar terug naar Lobuche. Hoogste punt en hoogtepunt van de reis! 's Ochtends heel vroeg beginnen we aan de slopende beklimming van de 5630 meter hoge Kala Patar, ofwel Zwarte Berg. Voor velen is dit het hoogste punt dat zij tot dusver hebben bereikt en weinigen zullen ooit hoger komen - een onbeschrijflijk gevoel dit punt te hebben bereikt. Met het uitzicht wordt de zwaarte van de tocht in één klap beloond. Vanaf hier gezien lijkt de Nuptse, zelf "slechts" 7620 meter, hoger dan de 8848 meter metende Mount Everest, die hier nog meer dan 3000 meter boven ons uittorent. We kunnen ons troosten met de gedachte dat we tot nu toe meer hebben geklommen dan de Everest hoog is!

19 Van Lobuche naar Deboche (3750 m). Vandaag beginnen we met de afdaling en kunnen we de steeds rijkere lucht in onze longen opzuigen.

20 Via Thyangboche terug naar Namche Bazar. We maken onderweg een stop bij het Everest View Hotel, een van de hoogstgelegen hotels ter wereld en een oase van luxe midden in een woestenij van steen en ijs. Het Thyangboche klooster is het voornaamste klooster in het Khumbu-gebied. In december 1989 brandde het geheel uit. Direct hierna werd gestart met de herbouw, die inmiddels is voltooid.

21 Onze laatste trekkingdag kan ongestoord en relaxed naar Lukla ondernomen worden. Probeer de sfeer nog even in u op te nemen voordat u weer terug bent in de drukkere wereld.

22 Met een spectaculaire vlucht nemen we afscheid van het Solu-Khumbu-gebied. Als we terug kijken, zien we de witte pieken die we zo dicht hebben genaderd. Onder ons glijdt het landschap weg waar we de eerste weken van onze tocht doorheen hebben getrokken.

23-25 Vrije dagen in Kathmandu. U kunt deze dagen gebruiken om Kathmandu en de omringende vallei te verkennen en dagtochten te maken, maar het is ook mogelijk om (tegen bijbetaling van de meerkosten) bijvoorbeeld een driedaagse excursie naar het wildrijke Chitwan N.P. te maken of een rafttocht over de Trisuli rivier. Geeft u dit liefst direct bij boeking aan. Op die manier kunnen we voor u ook daadwerkelijk plaatsen garanderen op de excursie die u wilt doen. Meer informatie vindt u onder het kopje 'Optionele programma-onderdelen'.

26-27 Terugreis naar Amsterdam. NB. De reis van 27 maart heeft één dag minder dan het standaardprogramma (26 dagen). Dit betekent dat u een dag minder in Kathamandu heeft aan het einde van de reis. Voor het overige is het programma identiek.