waij > holidays > catalunya

description


Dit is de originele beschrijving door Cycletours (site) van deze reis.


Deze nieuwe tocht doorkruist de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Wie van elke dag een klimmetje houdt, is hier op de juiste plek. De beloning is zoet in de vorm van indrukwekkende, nog ongerepte berglandschappen. Dit is namelijk een heel ander Spanje dan je zou verwachten. Niet droog en dor, maar dichtbebost en vol glasheldere snelstromende riviertjes. Het is een dunbevolkt gebied met nog talloze smalle 'vergeten' wegen, waar je als fietser het rijk alleen hebt. Wanneer u kilometers lang geen teken van leven gezien hebt, duikt er onverwacht een slaperig dorpje op met precies dat ene café waar u de benen kunt strekken. Een goede conditie is gezien de afstanden en het klimmen wel een vereiste.


Vanuit Banyoles gaat de eerste etappe naar Ripoll dat een Benedictijns klooster (589 na Chr.) met een schitterende ‘portico’ herbergt. De op één na laatste etappe zal eveneens in deze plaats eindigen. Solsona is de eerste rustdag na een etappe van 93 kilometer. Dit vergeten stadje heeft het ‘Museu Diocesà’ dat zeker een bezoek waard is. De route naar Tremp is 109 kilometer lang. Een pittige etappe, maar wat een landschap! Ruige rotspartijen in zwart, wit en oker, dichtbeboste dalen en adembenemende vergezichten. Hagedissen schieten weg, er steekt een eekhoorn over en boven je hoofd maken roofvogels trage cirkels in de lucht.


Keerpunt is Boltaña, gelegen in Aragon. Niet ver hiervan ligt Ainsa, een gaaf bewaard gebleven ommuurd middeleeuws stadje op de top van een heuvel. Op de rustdag is hier een mooie tocht te maken naar het beschermde Parque Nacional de Ordesa. Via kleine, aardige stadjes zoals Pont de Suert en Sort komen we aan in Tuixent. Onderweg beklimt u onder andere de Collado de Foradada en de 1470 meter hoge Coll de Fadas.


De camping Tuixent ligt ver van de bewoonde wereld, midden in de woeste Sierra de Cadi. Op de laatste en langste etappe steekt u de Pyreneeën nog even over en u maakt een lus door een heel mooi stukje Frankrijk. (dat van Frankrijk is niet waar - rw)


De campings zijn meestal eenvoudig, maar voorzien van alle faciliteiten. De reis  is een kampeerreis met keukencomfort II. Op de rustdag in Boltaña heeft de reisbegeleiding ook een dagje vrij en zal er niet gekookt worden. Als bijdrage in de eetkas, inclusief lunchpakket, zal ter plaatse ± € 10,- per dag gevraagd worden.


dag

aug

etappe


1

11


Vertrek per fietsbus uit Nederland.

2

12


's Ochtends aankomst in Banyoles.

3

13

1

Banyoles - Ripoll, 72 km.

4

14

2

Ripoll - Solsona, 93 km.

5

15


Solsona, rustdag.

6

16

3

Solsona - Tremp, 109 km.

7

17

4

Tremp - Graus, 82 km.

8

18

5

Graus - Boltaña, 70 km.

9

19


Boltaña, rustdag.

10

20

6

Boltaña - Pont de Suert, 95 km.

11

21

7

Pont de Suert - Sort, 71 km.

12

22


Sort, rustdag.

13

23

8

Sort - Tuixent, 90 km.

14

24

9

Tuixent - Ripoll, 114 km.

15

25

10

Ripoll - Banyoles, 70/133 km

16

26


Banyoles, ’s avonds vertrek naar Nederland.

17

27


Aankomst in Nederland.