waij> zen> lotusvijver

Links en Rechts


Dit is een artikel uit het blad De Lotusvijver (site), winternummer 2006.


Links en Rechts

Voordat het World Wide Web in 1993 van de grond kwam, was er ook al informatie-uitwisseling via internet. Het werd uiteraard al gebruikt om bijvoorbeeld e-mails te versturen. Daarnaast was er behoefte om informatie uit te wisselen met groepen internetgebruikers. Hiervoor heeft men Usenet bedacht. Bij Usenet kan men zich op één of meer nieuwsgroepen abonneren en hierin berichten plaatsen. Je kunt zelf oproepen doen en op andermans oproepen reageren. Er zijn nieuwsgroepen over tal van onderwerpen en vaak ontstaat er bij een nieuwswaardige gebeurtenis direct een groep om dit te bediscussiëren. Ik heb al heel wat nuttige informatie ontvangen van mij volstrekt onbekende mensen. Op mijn beurt heb ik gepoogd om anderen van dienst te zijn met mijn kennis. Het goede nieuws is dat Usenet nog steeds bestaat en dat je zo maar gratis kunt deelnemen aan deze prachtige traditie!


Er zijn vele introducties over Usenet, lees er eens één [1] om wat meer over de achtergronden te weten te komen. Maar nee, dat is natuurlijk ouderwetse kletspraat, wij willen het nu onmiddelijk beleven. Dat kan, ga naar groups.google.com [2] en type onder ‘Find a group’ nl.religie.boeddhisme. Je ziet nu direct de berichten verschijnen. Als je je bij Google aanmeldt, kun je meteen meedoen met deze Nederlandstalige nieuwsgroep. Er zijn Nederlandse groepen over vele onderwerpen zoals bijvoorbeeld nl.kunst.film en nl.reizen.camper. Wereldwijd zijn er tienduizenden nieuwsgroepen over allerlei onderwerpen. De leukste nieuwsgroep is rec.humor.funny, met door Usenet-gebruikers aangedragen grappen die zo leuk zijn dat ze zelfs in boekvorm zijn verschenen.


Nou vooruit, zo makkelijk heb ik nog nooit gescoord, een paar grappen uit de collectie Your daily dosage of zen van rec.humor.funny [3]:

Zoekend naar ‘buddhism’ in de lijst van nieuwsgroepen, vind je groepen zoals alt.religion.buddhism.theravada (Engelstalig) en it.cultura.religioni.buddhismo (Italiaans).


Iemand wees mij op de website van Bob Thurman [4]. Dit is een professor aan de Columbia University, waar hij zich bezig houdt met het Indo-Tibetaanse boeddhisme en vertalingen uit het Sanskriet en Tibetaans. Via zijn website verkoopt hij video’s met voordrachten over het boeddhisme en boeken die hij over dat onderwerp geschreven heeft. Je kunt er ook essays lezen die hij geschreven heeft.


Bob Thurman is ook te beluisteren en te aanschouwen via internet. Hij heeft een aantal voordrachten als audio of zelfs als video on-line beschikbaar gemaakt [5].


De BBC blijkt in 2003 samen met Discovery Channel een documentaire gemaakt te hebben over het leven van de Boeddha. Deze is op Google Video [6] beschikbaar gemaakt. Met een breedband-internetverbinding kun je de volle 50 minuten aanschouwen.




Men wierp mij de website Zaadz [7] in de schoot. Ik bereikte onmiddelijk alarmfase 2, want over het algemeen is alles wat onterecht op een z eindigt volkomen over het paard getild. De naam Zaadz blijkt inderdaad van het Nederlandse woord zaad afgeleid te zijn. Het correcte meervoud is niet helemaal gelukt, maar heeft wel een mooie gelijkvormigheid met de beginletter van zaad. Het doel van het bedrijf achter de Engelstalige website is om de wereld te veranderen. Men wil dit doen door de mogelijkheid te bieden door lid te worden van een webwereldgemeenschap. Er zijn fora waar je met elkaar kunt discussiëren over allerlei onderwerpen. Sommigen werpen zich direct in de diepte en schrijven over What Is Enlightenment? Anderen houden het praktischer en bespreken onderwerpen op het gebied van Realizing Health.



Je kunt boekbesprekingen lezen of schrijven en er is een lijst van favoriete boeken (Eckhart Tolle, Herman Hesse, Khalil Gibran en Ken Wilber staan hoog op die lijst). Je kunt ook bijeenkomsten aanmelden en ze inzien. Dit staat nog in de kinderschoenen want de wereldwijde lijst vam evenementen is tamelijk kort. De site bestaat een pas jaar en in die tijd hebben zich zo’n 35.000 mensen aangemeld, waaronder 180 mensen uit Nederland.


Naast het nobele doel om de wereld te verbeteren wil men natuurlijk ook geld verdienen. De website heeft een afdeling zPages waar conscious businesses op een Gouden Gids-achtige wijze in opgenomen kunnen worden. Zaadz richt zich op Lifestyles of Health and Sustainability, a market segment focused on health and fitness, the environment, personal development, sustainable living, and social justice [8]. Ook voor ons is er dus een marketingvakje, zij het dat er kennelijk gat in de markt is dat Zaadz wil opvullen.


Maar goed, men beschrijft tamelijk uitgebreid [9] hoe men geld aan ons wil gaan verdienen, dus je kunt een be-argumenteerde conclusie trekken. Ik ben inmiddels lid geworden.

  1. http://www.harley.com/usenet/whatis-usenet.html
  2. http://groups.google.com
  3. http://www.netfunny.com/rhf/jokes/02/Jul/zen.html
  4. http://bobthurman.com
  5. http://fyminc.typepad.com/bob_thurman_podcast
  6. http://video.google.com/videoplay?docid=185812058748112905
  7. http://zaadz.com
  8. http://lohas.com
  9. http://brian.zaadz.com/blog/2005/12/zaadz_business_model_aka_how_we_re_gonna_make_money