waij> zen> lotusvijver

Links en Rechts


Dit is een artikel uit het blad De Lotusvijver (site), zomernummer 2005.


Links en Rechts

Het stilzitten viel weer niet mee de laatste tijd.. Na geruime tijd tamelijk prettig gezeten te hebben, vlamde de kniepijn ineens weer op.


Walking is Zen, sitting is Zen;
Speaking or silent, active or quiet,
 the essence is at peace.
Even facing the sword of death,
our mind is unmoved;
Even drinking poison,
our mind is quiet.


Dit gedicht vond ik op de website van Poetry Chaikhana (1). Hier zijn gedichten van vele culturen, religies en spirituele tradities samengebracht. Het gedicht komt uit de Shodoka en werd geschreven door een student van Bodhidharma (2). Het verwoordt heel goed de schijnbare tegenstelling tussen schreeuwende pijn en grote stilte die gelijktijdig aanwezig kunnen zijn. Ooit nam ik het heft in eigen handen. Ik bedacht en maakte zelf een verstelbaar kussen (3). De hoogte van het kussen kan worden gevarieerd door er meer of minder één centimeter dikke schuimplaatjes in te leggen. Het is een tamelijk onconventioneel ontwerp, en daarin is het niet de enige. Zo vond ik op Zafu.net (4) meditatiebankjes van recyclede plastic melkflessen.Het Engelse Meditation Designs (5) heeft driehoekige Mountain Cushions, die zeer geschikt lijken om vanaf te sleeën.. De Nederlandse Shop van de Meditatie (6) heeft vele wonderbaarlijk gevormde kussens die veelal voor yoga schijnen te worden gebruikt. De mooiste kussens en stoelen zag ik bij Zen by Design (7). Hier maakt men furniture for the spirit.De stoel op de afbeelding kan worden uitgevoerd in mahonie en kost een luttele $499.


~ ~ ~

Het is ongetwijfeld goedkoper om de ons al ter beschikking staande middelen beter te gebruiken. Op How to Practice Zen (8) worden de verschillende bezigheden in korte tekst en heldere afbeelding nog eens aan ons voorgelegd. De pagina is onderdeel van de site van de Teishoin tempel (9) in Japan. Deze site bevat webcams om het kloosterleven vast te leggen en tevens een on-line versie van de Omikuji loterij. Omikuji zijn orakelbriefjes waarop je geluk voorspeld wordt. Je schudt een kist en uit een smal gat valt een opgerolde voorspelling in één van de smaken veel geluk, geluk, een beetje geluk of pech. Men kijkt dus tamelijk rooskleurig tegen de toekomst aan. Als je een briefje met de boodschap pech krijgt, mag je nog een keer trekken. Dit betekent dat 94 % van de cliëntèle in meer of mindere mate geluk ten deel zal vallen. Om het geluk te bestendigen bindt men de strook papier aan een tak bij de tempel.Speel je liever op zeker, dan kun je op deze site ook sutra’s  (10) bestuderen, bijvoorbeeld The essence of Prajna-paramita Sutra (11). De tekst is er in het Japanse schrift en als transcriptie, in Engelse vertaling en te beluisteren zoals voorgedragen door de monniken van het Teishoin klooster.


Mocht al studerend de kniepijn weer opspelen, concentreer je dan alsnog op je houding. De Alexander techniek. (12, 13) houdt zich bezig met het verbeteren van lichaamsbalans, bewegingsvrijheid en coördinatie. Onbewust spannen we spieren te sterk aan bij bezigheden als het oppakken van de koffiepot of het typen van een artikel voor de Lotusvijver. Het kan zijn dat de manier waarop we een handeling verrichten ongezond is, en niet de bezigheid op zich. De techniek concentreert zich op het ontspannen van de nekspieren, door de ruggengraat in de juiste positie te houden. Het afleren van lichamelijk slechte gewoonten is een belangrijk onderdeel. Diverse boeken van F.M. Alexander worden nog steeds uitgegeven, waaronder The Use of the Self (1932, (14)). De techniek wordt onder andere onderwezen aan diverse conservatoria om de houding van de musici te verbeteren.


~ ~ ~

Een eenvoudige methode om te leren zitten is te kijken naar het beeld van de Boeddha op het altaar. Dat kun je overal oprichten, bijvoorbeeld op het dashboard van je auto met deze Dashboard Monk (15). Alleen al door de plaatsing op die plek, is hij de verlichting nabij.Als het zitten weer pijn doet, bedenk dan het volgende: ‘Only when you grasp the essence of bouncing on a spring, will you truly understand the meaning of sitting still.’


 1. http://www.poetry-chaikhana.com/Y/YokaGenkakuX/19WalkingisZ.htm
 2. http://www.taoism.net/theway/shodoka.htm
 3. http://waij.com/zen/med_cushion.html
 4. http://www.zafu.net/benches.html
 5. http://www.meditationdesigns.co.uk
 6. http://www.shop-van-meditatie.nl/meditatie-kussens.asp
 7. http://www.zenbydesign.com
 8. http://teishoin.sakura.ne.jp/zazen/401.html
 9. http://www.teishoin.net
 10. http://teishoin.sakura.ne.jp/sutra/sutra.html
 11. http://teishoin.sakura.ne.jp/sutra/ehannya.html
 12. http://www.humanposture.com/
 13. http://www.alexandertechnique.com
 14. http://www.orionbooks.co.uk/
 15. http://www.mcphee.com/enlightenment/current/11055.html