waij> zen> lotusvijver

Links en Rechts


Dit is een artikel uit het blad De Lotusvijver (site), zomernummer 2004.


Links en Rechts

Vorige keer sloot Robert van de Roer zijn Overzicht van websites over zen af met 'de beste introductie tot zen op het internet'. Deze is te vinden op http://www.do-not-zzz.com. Deze prachtige site is gemaakt door de Koda-ji Zen Temple in Japan. Het bekijken van de site is een korte meditatie-sessie. Men maakt op uitgekiende wijze gebruik van geluid. Bij het aanhoren van het vogelgetjirp stel je je de vroege ochtend tijdens een sesshin voor en krijg je het vanzelf een beetje koud.Op dezelfde site is nog een sessie te vinden op http://www.do-not-zzz.com/zero/index.html .


Het Zen - Dürckheim centrum Schoten, België heeft een website op http://zenart.nexuswebs.net/. Naast de meer gebruikelijke zazen-avonden en city-sesshins (die een weekeinde duren), valt vooral de mogelijkheid op om het boogschieten te beoefenen.


Maha Karuna Ch’an is een samenwerkingsverband van zo’n 20 zengroepen in Vlaanderen en Nederland. Het wordt geleid door Ton Lathouwers.De website is zeer uitgebreid en toch eenvoudig te navigeren. Zo kun je van de agenda (onderverdeeld in vaste agenda, zendagen, sesshins, lezingen en allerlei) doorklikken naar de groep die een activiteit verzorgt. Er verschijnen daarbij adresgegevens, een landkaartje en een contactpersoon. Verder is er een zenwoordenlijst, pagina’s met toespraken, en verwijzingen naar zenverwante tentoonstellingen.


Raoul Destree geeft onder de naam Zentijd ( http://www.zentijd.nl) zencursussen aan particulieren en bedrijven. De aanpak van Raoul Destree kenmerkt zich door zijn laagdrempeligheid.Raoul heeft cursus gegeven aan Rijkswaterstaat, de politie en de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Je kunt bij Zentijd op sesshin in een klooster (onder andere in Affligem, België) of een week naar de Pyreneeën of het Canarisch eiland La Gomera.


Op pagina http://www.zentijd.nl/wsnC953.html kun je verwijzingen vinden naar foto’s en video’s van de Japanse tuin in Clingendael (Den Haag). In deze schitterende tuin, die slechts zes weken per jaar voor het publiek geopend is, heeft Raoul meditatiesessies gehouden.


Bij Audible ( http://www.audible.com) kun je tegen betaling boeken in gesproken vorm beluisteren.Vaak gaat het om ingekorte versies. Zo beslaat de 3 uur durende versie van Zen Mind Beginner’s Mind van Shunryu Suzuki zo’n twee derde van het boek. Bijzonder aan dit gesproken boek is dat het gaat om op schrift gestelde toespraken die vervolgens weer zijn uitgesproken.


In een aantal gevallen leest de auteur ons zelf voor, zoals Lama Surya Das in Awakening the Buddha Within.


Audible heeft een groot boekenaanbod, waaronder zo’n 130 titels op het gebied van Oosterse godsdiensten. Het geeft je de mogelijkheid om Practicing the Power of Now van Eckhart Tolle of The Teachings of Zen Master Dogen te beluisteren terwijl je strijkt of auto rijdt.


Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten downloaden en via de computer beluisteren, op een audio-cd branden of via een moderne audio-geheugenspeler afspelen.