waij.com

RSS Feed: holidays (New images)

Search Gallery


Random image

Descent of Col du Galibier

Subcategories

Picos de Europa 19-30 augustus 2007 met SNP.

19 augustus
Vlucht naar Santander. We reizen vanaf het vliegveld van Santander in 1,5 uur tijd per taxibusje naar de eerste accommodatie in Poncebos. Al naar gelang de vluchttijd, maken we onderweg een korte stop voor een verfrissende wandeling langs de kustlijn. Aangezien in Poncebos geen winkeltjes zijn, houden we 10min voor aankomst nog even halt in het dorp Arenas de Cabrales om lunchinkopen te doen voor morgen. Poncebos is een gehucht van twee hotels en een waterkrachtcentrale, die letterlijk en figuurlijk ‘draaien’ op de Careskloof. De rivier de Cares levert het water voor de kleine electriciteitscentrale uit 1905, via een kanaaltje dat vanuit het 11km zuidwaarts gelegen Caín het water naar Poncebos voert, waarna het met kracht naar beneden stort in twee dikke buizen.
Overnachting in Poncebos

20 augustus
Vroeg op, om in alle rust te kunnen genieten van de Careskloof. Na een korte klim volgen we het vrijwel vlakke pad naar Caín. De rivier de Cares heeft zich hier op spectaculaire wijze een 1000 m diepe weg gebaand tussen het westelijke en centrale massief van de Picos. Na een kop koffie in Caín, overbruggen we 4km asfalt per landrover om vanaf het gehucht Santillán verder omhoog te wandelen over een oud voetpad door de weilanden en bossen naar Posada de Valdeón. De totale wandeling van Poncebos naar Posada de Valdeón is 16km lang en duurt 5,5 à 6uur. De tocht door de kloof is 11km lang en duurt 3,5 uur, waarbij slechts 240m wordt gestegen. Het tweede deel van de wandeling is 5km en 400m stijgen. Degene die dit te zwaar vinden voor een eerste dag, kunnen vanaf Caín met de landrover meerijden die ook de bagage vervoert.
Overnachting in Posada de Valdeón

21 augustus
Vandaag lopen we via bergweiden en dichte loofbossen naar de rand van het westelijke massief. Een relatief leeg gebied, weg van de veelbelopen wandelpaden, waar gemzen, herten, reeën, wolven en een enkele beer leven. De kans dat we beren of wolven tegenkomen is klein, maar wellicht vinden we sporen die op hun bestaan wijzen. Grotere kans maken we om reeën en vooral gemzen te zien. Als we op de pas El Frade (1725m) aankomen, zien we de drie massieven van de Picos van nabij, terwijl we ook van indrukwekkende panorama’s over de omliggende berggordels genieten. Een overzicht van de landschappen die we de komende dagen zullen doorkruisen. Wandelduur 5,5 uur, 14 km, 800 m stijgen en dalen.
Overnachting in Posada de Valdeon

22 augustus
We maken vandaag een rustige wandeling door de Tierra de la Reina. Als we na een korte transfer, het dal van de Lechada inlopen, worden we vergezeld door het geraas van de heldere beek. We volgen een breed tractorspoor omhoog door een weids landschap van zomerweiden, naar de pas Boqueron de Bobia (1825m). Hier maken we een doorsteek naar het dal van de Naranco en wandelen naar het comfortabele jachthotel San Glorio, gelegen aan de voet van de gelijknamige pas. Liefhebbers kunnen vanaf de pas de Alto del Naranco (2192m) beklimmen vanwaaruit we schitterend zicht hebben op de Castilliaanse meseta en de toppen van het nabijgelegen natuurpark Fuente de Carriones. De standaardwandeling is 14 km lang en duurt 4,5 uur. We stijgen 640 m en dalen 480 m. De beklimming van de top neemt 1,5 uur meer in beslag en betekent 375m extra te overbruggen hoogteverschil.
Overnachting in Llanaves de la Reina

23 augustus
Vandaag maken we een behoorlijk pittige wandeling. We beginnen rustig met een geleidelijke klim naar het berenmonument op de Collado de Llesba (1700 m), maar daarna gaat het op en af over steile berghellingen waarbij soms lastige geitenpaadjes worden gevolgd. De beloning is een continu en schitterend uitzicht over de steile rotsformaties van het Picosgebergte. De bergflora is zeer rijk: Gele Gentiaan, Voorjaarsgentiaan, Wolverlei, Ragebol, Zwarte Rapunzel, Vanilleorchis, Alpenvrouwenmantel, Steenanjer, Parnassia, Astrantia etc. etc. Dan volgt een steile afdaling over een breed tractorspoor naar Espinama, waar we twee nachten zullen doorbrengen in een gastvrij familiepension. Wandelduur 6,5 à 7 uur, 18 km, 665 m en 1125 m dalen.
Overnachting in Espinama

24 augustus
Na de afdaling van gisteren zijn uw knieën waarschijnlijk wel toe aan een dagje rust. Als u toch iets wilt ondernemen behoort een excursie naar Potes tot de mogelijkheden. Deze ‘hoofdstad’ van het Liebana dal. Potes is niet groot, maar heeft een knus Middeleeuws centrum. Het herinnert aan haar gloriedagen, toen het profiteerde van de roem van het nabijgelegen klooster Santo Toribio. Behalve het graf van de heilige Toribio, oefenende een groot houten kruis, aantrekkingskracht uit op pelgrims naar Santiago de Compostela, die ‘even’ afweken van de (later in onbruik geraakte) kustvariant van ‘el Camino de Santiago’. Wie een stuk wil wandelen, loopt in 2 uur op en neer naar de kabelbaan in Fuente Dé en laat zich omhoog brengen naar de rand van het Centrale Massief.
Overnachting in Espinama

25 augustus
We lopen door een oud beuken- en hulstbos omhoog naar de hoogvlakte en bergweide van Aliva. Honderden stuks vee brengen hier de zomer door, gade geslagen door Vale gieren, Aasgieren, Steenarenden, Slangenarenden en Alpenkauwtjes. Vanaf het terras van ons schitterend gelegen berghotel (op 1666 m), kunnen we de bewegingen van de vogels volgen. Als we geluk hebben zien we ook een Lammergier. Deze bijzondere en beschermde giersoort heeft sinds de jaren ‘80 niet meer gebroed in de Picos. Via een speciaal project probeert men nu bezoekende dieren (die vanuit de Pyreneeën een jachtuitstapje maken naar de Picos) te verleiden tot broeden. De oude nesten worden gerestaureerd en er zijn zelfs plastic Lammergieren van ware grootte neergezet op strategische plekken opdat ze zich niet ‘alleen voelen’. En het schijnt te werken! Wandelduur 4,5uur. We leggen slechts 11,5 km af, maar stijgen bijna 900 m en dalen 100 m.
Overnachting in Aliva

26 augustus
We maken vandaag een inspannende tocht door het ruige stenen hart van het centrale massief. Vanuit het hotel klimmen naar de Collada de la Canalona op 2444m. Bij helder weer zien we de kust, nog geen 20 km verder. Dichterbij ligt het dorpje Sotres - ons einddoel voor vandaag - en direct aan onze voeten een maanlandschap van dolines, kalkplateaus, schachten en puinhellingen. Liefhebbers lopen even op en neer naar de pas Santa Ana (op 2503m hoogte). Dan dalen we heel geleidelijk aan af naar het bergmeertje Pozo Las Moñetas (1730m) dat het hele jaar door via ondergrondse bronnen gevoed wordt. Het is dan nog maar twee uur lopen naar de landweg bij het stallencomplex Las Vegas (1050m). Een landrovertaxi brengt naar het ruime familiehotel in Sotres, waar we opnieuw twee nachten zullen verblijven. Wandelduur 6,5 a 7uur, 12km, 800 m stijgen en 1300 m dalen. Bij slecht weer maken we een alternatieve tocht van 3 uur over een eenvoudig te belopen route, die overigens ook op mooie dagen gevolgd kan worden door mensen met hoogtevrees of pijnlijke knieën.
Overnachting in Sotres
Uw verblijfplaats Hotel Sotres

27 augustus
Sotres is een goede uitvalsbasis voor allerlei wandelingen door het oostelijke en centrale massief. Waar precies voor gekozen wordt, hangt onder meer af van de weersverwachting en van de vermoeidheid van de ledematen. Er is een lange rondwandeling mogelijk van 6 uur door het verlaten mijngebied van Andara waarbij zo’n 600 m moet worden gestegen en 765 m moet worden gedaald. Of we lopen vanuit de pas Pandebano (op 1240m) in 5 uur op en neer naar een berghut gelegen aan de voet van de Naranjo de Bulnes. Met zijn 500 m loodrechte wand is dit de meest indrukwekkende en markante piek van het hele gebergte. Bij deze route moet 850m hoogteverschil worden overbrugd. Ook kunnen we een korte wandeling van 4 uur maken in de directe omgeving van Sotres, waarbij maar 375 meter hoogteverschil hoeft te worden overbrugd en we toch schitterende panorama’s krijgen voorgeschoteld. De groep kan ook worden opgesplitst.
Overnachting in Sotres

28 augustus
We maken vandaag een pittige bergtocht met onovertroffen uitzichten. Nadat we vanuit Sotres via een besloten beekdal naar de ‘majadas’ (herdersverblijven) van Portudera zijn geklommen, pakken we een oude Romeins pad op dat afdaalt naar Arenas de Cabrales; een afdaling van ruim 1000 m. De endemische heidesoort Daboecia cantábrica hult de hellingen in een dieppaarse gloed. Als we aan de noordkant van het massief zijn aangekomen, beginnen we aan een lange afdaling. We overnachten in Arenas de Cabrales, in een comfortabel familiehotel. Bij slecht weer of mist dalen we via het ingesloten dorpje Bulnes af naar Poncebos en nemen daar de bus naar Arenas de Cabrales. Wandelduur standaardroute: 6,5 a 7 uur, 17,5 km, 600 m stijgen en 1450 m dalen, verspreid over twee bergruggen.
Overnachting in Arenas de Cabrales

29 augustus
De laatste dag is een rustig ‘uitwandeldagje’ We starten onze wandeling aan het begin van de Careskloof, maar verlaten deze als we na een korte klim afbuigen naar Vano; een weidegebied van waaruit men mooi zicht heeft op het centrale massief. We lopen boven de weiden langs verder naar het oosten, totdat we een pas bereiken die uitzicht biedt over het Westelijk massief. Hier draaien we om en dalen af naar het boerengehucht Poo, om uiteindelijk weer in Arenas te belanden. De dag eindigt met een bezoek aan een kaasmakerij en -grot. Arenas is namelijk een van de dorpen in Cabrales waar de beroemde pittige blauwe schimmelkaas wordt gemaakt. Hij wordt bereid van koeien-, schapen en/of geitenmelk en te rijpen gelegd in natuurlijke kalkgrotten, waar de Penicillium op de wanden groeit. Wandelduur 4 uur, 9 km, stijgen en dalen 450 m.
Overnachting in Arenas de Cabrales

30 augustus
Na het ontbijt brengen taxibusjes ons naar het vliegveld van Santander (1,5 uur), vanwaar u naar Nederland terugvliegt.

Extremadura 19-28 september 2008 met SNP.

19 september
Na aankomst in Madrid worden we via de zuidkant van de Sierra de Gredos naar Castañar del Ibor gebracht. Los Ibores is een van de groenste en dunst bevolkte delen van Extremadura. Als de tijd het toelaat kunt u in de namiddag een wandeling maken door een bos van Tamme kastanjes, in de omgeving van het hotel. Wandelduur 2 uur, 200 m stijgen en dalen.
Overnachting in Castañar del Ibor

20 september
Deze eerste dag maken we een rondwandeling vanuit het hotel en maken kennis met een van de meest bosrijke gebieden van het Spaanse binnenland. We dalen door een afwisselend landschap van olijf- en amandelboomgaarden, grasland en mediterrane bossen van kurk- en steeneiken, kastanjes, aardbeibomen af naar het dal van het riviertje de Ibor. We volgen deze tot het verlaten gehucht El Avellanar. Hoewel verlaten en in ruïne is El Avellanar een paradijselijk oord. We moeten in de namiddag een stukje klimmen, maar het bos biedt volop schaduw. We lopen 6 uur om 14 km te overbruggen. We stijgen en dalen 700 m.
Overnachting in Castañar del Ibor

21 september
Vandaag maakt u een wandeling door de bergen van Los Ibores naar het monumentale stadje Guadalupe. Na een korte transfer naar het gehucht Cañamero doorkruist u de Sierra des Villuercas tot zich plotseling een prachtig panorama ontvouwt over de brede vallei waarin Guadalupe ligt. In het stadje staat het meest sprookjesachtige klooster van Spanje, waar monnikken waken over de zwarte maagd van Guadalupe wier beeld volgens de legende werd gemaakt door de apostel Lucas. Ondanks dat het is geplunderd door de troepen van Napoleon, bergt het klooster zeer veel kunstschatten, zoals u zult zien tijdens een rondleiding door het klooster. Duur wandeling: 5 uur 15 km, 500 m stijgen en 600 m dalen.
Overnachting in Guadalupe

22 september
Een bus brengt u naar het Middeleeuwse stadje Trujillo dat strategisch op een heuvel in een steppe-achtig landschap ligt. In Trujillo stond de wieg van verschillende Conquistadores, de veroveraars van het Amerikaanse continent. De bekendste is Francisco Pizarro, die het Inca-rijk vernietigde. Zijn ruiterstandbeeld staat op de Plaza Mayor. U krijgt voldoende tijd om het stadje te verkennen met kerken en kloosters en een grimmig fort en natuurlijk kunt u het Pizarro-museum bezoeken. Aan alles is te merken dat we in een andere klimatologische zone zijn beland. Het landschap is kaler graanvelden en graasland hebben de plaats ingenomen van bos. In de namiddag brengt een bus ons in ruim een uur naar onze volgende bestemming, Montánchez. U kunt hier eventueel nog een prachtige wandeling door de Sierra de Montánchez maken. Vanuit het hotel lopen we over oude ommuurde paden en landwegen tussen kleinschalige akkers door. Lengte 7,5 km, duur 3 uur, 250 m stijgen en dalen.
Overnachting in Montánchez

23 september
De Sierra de Montánchez is een klein granietgebergte in een zee van vlak land. We beginnen de wandeling vanaf ons hotel en komen door een steen- en kurkeikenbos en kleinschalige akkertjes in de Valle de Los Molinos waar verschillende oude watermolens staan die werden gebruikt voor het malen van graan, irrigatie of het persen van olijven. De soms eeuwenoude kurkeiken worden tot op de dag van vandaag nog op traditionele wijze geschild. In de namiddag lopen we via een andere route terug naar Montánchez waarbij de oude Moorse burcht als een vuurtoren de weg wijst. De wandeling 5,5 uur, we stijgen en dalen 500 m en de lengte bedraagt 15 km.
Overnachting in Montánchez

24 september
We gaan 's ochtends met de lijnbus naar Cáceres. Cáceres is door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet vanwege de unieke Middeleeuwse stadskern. U heeft de middag om deze schitterend stad te bekijken. We overnachten in een hotel op steenworp afstand van de Plaza Mayor.
Overnachting in Cáceres

25 september
We nemen de lijnbus naar het Monumento Natural Los Barruecos, een ruim 300 hectaren groot natuurmonument. Het gebied heeft zijn beschermde status te danken aan de bizarre granietformaties en het netwerk van stuwmeertjes dat in vroeger dagen werd aangelegd om graanmolens aan te drijven. Nu zijn de wetlands vooral als verblijfplaats van een rijke vogelwereld. Na 2,5 uur wandelen, komen we aan bij een museum voor moderne kunst dat bezocht kan worden. Vervolgens keren we terug naar het Malpartida en nemen de lijnbus terug. De wandeling duurt 4,5 uur. We stijgen en dalen 200 m en leggen 12 km af.
Overnachting in Cáceres

26 september
Vandaag wacht ons een reisdag. De lijnbus brengt ons ’s ochtends van Cáceres naar Plasencia, waar u een kijkje kunt nemen in de sfeervolle oude stadskern (dit is niet doorgegaan -r). ’s Middags brengt de bus ons naar onze laatste bestemming, het Parque Natural de Monfragüe, een van best geconserveerde Mediterrane bos- en berggebieden die Spanje nog rijk is. Bij het naderen van het natuurpark schrikt u wellicht; er lijkt een kaalslag te hebben plaatsgevonden. Dat klopt, want hier zijn eucalyptusbossen gekapt om plaats te maken voor oorspronkelijk, autochtoon bos.
Overnachting in Villareal de San Carlos

27 september
Het Natuurpark Monfragüe bestaat uit bergland aan weerszijden van de rivier de Taag. Monfragüe is tot ver buiten Spanje bij natuurliefhebbers, vooral bij ornithologen. Op onze wandeltocht zullen we dan veel vogels kunnen zien: Vale, Aas- en Monniksgier, Steen- en Slangenarend, Zwarte ooievaar, de Iberische Keizerarend en de Oehoe. Maar ook de zoogdieren en reptielen laten zich zien: Edelherten, wilde zwijnen, trap- en ringslangen en parelhagedissen zijn vrij algemeen. De kans op Iberische Lynx en Genetkat is echter klein. Liefhebbers van mediterrane flora komen volop aan hun trekken, want hier gedijen honderden soorten planten die met name in het voorjaar een waar kleurenpallet vormen. 's Ochtends brengen we eerst een bezoek aan het informatiecentrum in Villareal de San Carlos. Dan maken we eerst een wandeling in de omgeving van het Castillo Monfragüe die eindigt bij de Puente del Frances. In de middag wacht een vervolg van de wandeling die ons van Puente los Cardenales in Torrejón el Rubio terugbrengt. In totaal wandelen we vandaag 16 km, duur 5 uur. We stijgen en dalen 500 m.
Overnachting in Villareal de San Carlos

28 september
Na een transfer van ruim 3 uur per charterbus naar het vliegveld van Madrid, vliegen we terug naar Nederland.

Google map of Extremadura.

food, landscape, vegetation ...
Holiday in Southern France, 2009: singing, walking and biking.
Laurac-en-Vivarais, Les Blancards
Walking and Cycling holiday.
animals, vegetation, people ...


holidays ~ (Hits: 11675)

There are no images in this category.


Found: 0 image(s) on 0 page(s). Displayed: image 0 to 0.


Quick Menu

Images per page: